GENSED-Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kurulacağını açıkladığı Türkiye Yeşil Fonu’nun, sektörün beklediği seferberliğin öncüsü olduğunu söyledi. Özdemir, TSKB tarafından yönetilecek 155 milyar dolarlık fonun, Çatı GES’lerde kullanmak üzere KOBİ’lere verilmesi ve yeşil dönüşümdeki projelerin desteklenmesini de pozitif bir haber olarak değerlendirdi. Bu gelişmeden çok memnun olduklarını dile getiren Özdemir,“GENSED olarak bir an evvel Türkiye Yeşil Fonu’nun sanayiciye ve KOBİ’lere nasıl ulaştırılacağının şeffaf bir şekilde anlatılmasını ve fonun nasıl kullanılacağı ile ilgili bir yönetmelik açıklanmasını bekliyoruz” dedi.
250’ye yakın üyesi ile güneş enerjisi sektöründe en yaygın üye profiline sahip dernek olan GENSED’in Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Murat Özdemir, Türkiye Yeşil Fonu’nu değerlendirdi. Bugün güneş enerjisinin gelişimi ile ilgili ‘finansmana erişmek’ ve ‘kapasite’ olmak üzere iki önemli sorunları olduğunu belirten Özdemir,“Finansman ayağındaki olumlu gelişmeyle birlikte; teknik bir konu olan kapasitenin de bir an evvel ilgili kurumlar tarafından ele alınacağına ve açılım yapılacağına inanıyorum” dedi.
“KOBİ’lere Çatı GES desteği sağlanması çok güzel bir başlangıç”
Özdemir, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in açıkladığı Yeşil Finans Projesi için TKSB’ye aktarılacak 155 milyon dolar kredinin, Dünya Bankası’nın sağlayacağı 850 milyon dolar fonun ilk paketi olduğunu ifade etti. Özdemir şöyle devam etti: “Dünya Bankası’nın şartı bunun KOBİ’lere Çatı GES’lerde kullanmak üzere verilmesi ve yeşil dönüşüm projelerinin desteklenmesi. Türkiye Yeşil Fonu’nun sağlıklı, adil ve şeffaf bir şekilde doğru projelere aktarılacağını ümit ediyoruz ki; sanayici ve KOBİ’ler özellikle bundan faydalansın ve bu dönüşüm hızlandırılsın. Dolayısıyla biz bu gelişimden çok memnunuz. Güzel bir başlangıç. Bir fon yaratılması ve bunun adının yeşil olması. Bunun önemini idarenin de otoritenin de tam olarak anladığı anlamına geliyor. Öncelikle bu fırsatı sanayicilerimize yönlendirebilmek için bir an evvel fonun sanayiciye nasıl ulaştırılacağının şeffaf bir şekilde anlatılmasını ve fonun nasıl kullanılacağı ile ilgili bir yönetmelik bekliyoruz”.
“Tüzel ve özel kişilerde Türkiye Yeşil Fonu’na yatırım yapıp gelir elde edebilecek”
Türkiye Yeşil Fonu’nun bir girişim sermayesi yatırım fonu olduğuna dikkat çeken Özdemir, ”Böyle olması da güzel, çünkü tüzel kişiler ve özel kişiler de tabii Dünya Bankası’nın kriterlerine uymak kaydıyla; Türkiye Yeşil Fonu’na para yatırabilecek ve buradan gelir de elde edebilecek. Güneş gibi, rüzgar gibi yenilenebilir ve sürdürülebilir enerjiye dönüşüm sadece bankaların fonlamasıyla veya öz kaynaklarla yapılabilecek projeler değil. Avrupa’da ve dünyada bu ölçekteki projeler fonlarla hayata geçiriliyor. Örneğin Avrupa’da böyle fonlara daha iyi getiri sağlıyor diye yatırım yapanlar, yeşil sertifikasından da faydalananlar var. Ama Türkiye Yeşil Fonu’ndaki en güzel nokta tabana yayılıyor olması, yani büyük lisans üreticiler, büyük projeler için değil, KOBİ seviyesindeki çatılarına GES yapmak isteyenleri ve yeşil dönüşüme inovasyon getirmek isteyenleri destekleyecek bir fon olması” şeklinde konuştu.
“Türkiye Yeşil Fonu GES’lere dair hedeflerimizi yakalamamıza da fayda sağlayacak”
Özdemir, GENSED olarak Eylül ayında Solis Fuarcılık ve TEHAD ile birlikte Türkiye’de ilk kez güneş enerji sistemleri, depolama sistemleri ve elektrikli araçları aynı çatı altında bir araya getiren Solar+Storage NX ve NextGen E-Mobility + Charge Expo & Summit fuarlarını İstanbul’da Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlediklerine dikkat çekti. Türkiye’de her geçen gün daha fazla elektrikli aracın yollarda olduğunu ve bunların şarj istasyonlarını besleyecek olan güneş enerjisi santralleri konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın da önemli agresif hedeflerinin olduğunu hatırlatan Özdemir, bu hedefleri yakalayabilmek için finansmana erişimin önemli unsurlardan birisi olduğunu kaydetti ve Türkiye Yeşil Fonu’nun bu konuda da fayda sağlayacağını kaydetti.
GENSED Hakkında
Güneş Enerjisi Sanayicileri ve Endüstrisi Derneği (GENSED) 2009 yılında 43 kurucu üye firmanın biraraya gelmesi ile kurulmuştur. Bugün 250’ye yakın üyesi ile güneş enerjisi sektöründe en yaygın üye profiline sahip dernek olan GENSED, güneşten elektrik üretimi ve enerji depolama alanında faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası firmaları bir çatı altında toplayarak sektörel sinerji yaratmaktadır. Sektörel deneyimleri ile ülkemizde yerli üretimin gelişmesini desteklerken, sektörde sürekliliği olan bir pazarın yaratılması için politikaların ve buna bağlı kanun ve yönetmeliklerin oluşmasına da katkı sağlamaktadır.
GENSED, düzenli toplantı, konferans, seminer ve eğitim programları ile kamuoyunu bilgilendirme yanında, sektördeki paydaşlarını hızla büyüyen ve değişen fotovoltaik güç sistemleri sektörü yol haritasındaki teknolojik, ticari ve yasal değişimler konusunda güncel tutmaktadır. Tüm bunlarla birlikte, güneş enerjisi, enerji depolama, elektrikli ulaşım ve dijitalleşme konularını kapsayan Solar+Storage NX Fuarı’nın da Ana Stratejik Partneri olarak yer almaktadır. Ayrıca, Avrupa Fotovoltaik Birliği’nin (Solar Power Europe, EPIA) üyesidir.