Enerji Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı elektrik depolama yatırımlarının önünü açılmasını sağlayan kararı Türkiye’de yeşil enerji dönüşümünün sağlanması yolculuğunda mihenk taşlarından biri olarak niteledi.
Kalaycı ENSİA tarafından yayınlanan basın açıklamasındaki değerlendirmesinde enerji depolama yatırımlarını cazip hâle getirmenin, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının azaltılmasında kritik önemde olduğunu vurgularken, şunları kaydetti;
“TBMM’de kabul edilen bu yasa değişikliği gece saatlerinde GES’lerden, rüzgârsız havada RES’lerden sisteme enerji verilmesi anlamına geliyor. Bu önemli yasa değişikliğine imza atan tüm kamu otoritelerine teşekkür ediyoruz.”
“Türkiye’yi batarya çöplüğüne çevirmeyelim”
Açıklamada değerlendirmesi yer alan ENSİA Kurumsal Üyesi AHA Teknoloji A.Ş’nin Satış Müdürü Elvan Aygün ise yasa değişikliği ile Türkiye’nin yenilenebilir enerji alanında yeni bir döneme girdiği yorumunu yaparken, enerji depolama yatırımlarında kullanılacak sistemlerin uluslararası yetkinliği kabul edilmiş yüksek teknoloji ürünü olmalarının önemine işaret ederek uygulamada hata yaparak Türkiye’yi batarya çöplüğüne çevrilmemesi gerektiğini
Elvan Aygün, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Kullanılan ekipmanın kalitesi, dayanıklılığı, bataryaların ömür ve döngü kapasiteleri bu noktada önem arz ediyor. Enerji ve batarya yönetim sistemlerinin düzgün ve doğru çalışması, ürünün çalışma modları, tepki süresi ürün seçiminde önemli faktörler arasındadır. Teknik şartname detaylarının da en kısa sürede yayınlanmasını bekliyoruz. Yan hizmetler, şebeke kontrolü arbitraj gibi ana başlıklara daha çok yöneleceğiz gelecek günlerde. Enerji depolamak ciddi bir iştir kullanacağınız sistem her anlamda kaliteli ve güvenilir olmalıdır.”
Düzenleme geçtiğimiz hafta yürürlüğe girdi
Resmî Gazete’nin 5 Temmuz 2022 tarihli sayısında yayımlanan düzenleme ile Elektrik Piyasası Kanununa, elektrik depolamalı tesis yatırımları için özel bir madde eklenmişti.
Bu maddeye göre elektrik depolama yatırımı yapmak isteyen enerji yatırımcıları, bu tesisin gücü kadar rüzgâr ve/veya güneş enerjisi yatırımları için herhangi bir yarışma sürecine girmeden lisans elde edebilecekler.
Bu yatırımlar aynı zamanda Yenilenebilir Enerji Kaynak Destekleme Mekanizması (YEKDEM) kapsamında destek elde edebilecek.
Bununla birlikte mevcut santraller de benzer destek sağlayabilecekler.
Halihazırda devrede olan santraller için lisanslarında belirlenen sahaların dışına çıkılmaması, işletme anında sisteme verilen gücün lisanslarında belirtilen elektriksel kurulu gücü aşmaması ve ilgili şebeke işletmecilerinden olumlu görüş alınması gibi şartların yerine getirildiği takdirde, yapılacak elektrik depolama yatırımının gücüne bağlı olarak kapasite artış hakkı verilecek.